Globaalikasvatuksen koulutuksia syyslukukaudelle 2015

Maailmankoulu kouluttaa:

6.10.2015 klo 13-16, Monitoimitalo 13:
Draamaa ja muita elämyksellisiä menetelmiä globaalikasvatukseen. Varhaiskasvattajille ja alan opiskelijoille.

27.10.2015 klo 13.30-16.00, Monitoimitalo 13:
Toiminnallista koulutusta globaalikasvatukseen. Peruskoulujen opetushenkilöstölle.

Lisätietoja antaa Tarja-Kaarina Lääperi (etunimi.sukunimi(at)tampere.fi)

Plan kouluttaa:

TERVETULOA LAPSET KUVISSA -KOULUTUKSEEN

Miten museoita ja taide- ja mediakuvia voidaan hyödyntää lapsen oikeuksien käsittelyssä? Miten innostaa lapsia keskustelemaan aiheista, jotka tuntuvat aluksi vierailta tai vaikeilta? Miten lapsen ääni kuuluu mediassa? Millaisena 1940-luvun siirtolais- ja toisaalta nykyajan kehitysmaakuvasto näyttäytyvät ja miten niitä voidaan tarkastella kriittisesti?

Lastenoikeusjärjestö Plan, Kulttuurikasvatusyksikkö Taite, Postimuseo ja Mediamuseo Rupriikki järjestävät yhteistyössä opettajille ja museopedagogeille suunnatun media- ja taidekasvatuskoulutuksen.

Koulutuksessa tutustutaan keskustelevaan kuvan tarkastelun eli VTS-menetelmään. Siinä kuvia käytetään ajattelun, vuorovaikutustaitojen, kulttuurisen kompetenssin, kielitaidon, kuvanlukutaidon ja oppimisen välineenä. Avainsanat ovat oppijalähtöisyys, avoimien kysymysten käyttö sekä näköhavainnon sanallistaminen. VTS soveltuu erinomaisesti museo-opetuksen lisäksi erilaisten pienryhmien käyttöön ja luokkahuonetilanteeseen. Menetelmä vastaa lapsilähtöisyyden lisäksi yleisölähtöisyyden vaatimukseen.

Lasten oikeuksiin ja VTS-menetelmään tutustutaan Postimuseon ja Mediamuseo Rupriikin yhteisen Liikkeelle! – Uuteen kotiin -näyttelyn (24.4.–15.11.2015) puitteissa. Näyttely kertoo uuden kodin rakentamisesta ja identiteetin säilyttämisestä karjalaisten evakoiden ja humanitaarisista syistä Suomeen muuttaneiden pakolaisten näkökulmasta. Oman kodin jättäminen pakotetusti ei ole helppoa. Sopeutuminen uuteen kulttuuriin ja tapoihin oli monelle evakolle henkilökohtainen tragedia ja yhä järisyttävä kokemus. Nykyajan pakolaiset kokevat samanlaisia muutoksia ja tunteita Suomeen saapuessaan. Vaikka fyysinen koti on rakennettu uudelleen, niin juuret elävät yhä vanhoilla kotiseuduilla, myös jälkipolvien mielissä. Identiteetin rakentuminen jatkuu sukupolvesta toiseen.

Aika ja paikka:                                      8.9.2015 klo 9.00–16.00, Työpajatila, Museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Koulutuksen tavoite:                         Tavoitteena on antaa uusia työvälineitä ja konkreettisia ideoita museovierailuihin ja taide- ja mediakasvatustyöhön lapsen oikeuksien näkökulmasta sekä harjoitella VTS-menetelmää. Tutustuminen Liikkeelle! – Uuteen kotiin -näyttelyyn sekä kouluille tarjottavaan opettajan materiaaliin.

Kohderyhmä:                                        Koulutus on suunnattu erityisesti 5.-9.-luokkien opettajille. Muiden asteiden opettajat, museoiden oppaat ja vapaa-ajan ohjaajat ovat myös tervetulleita.

Sisältö:

9.00 Kahvitarjoilu museoravintola Valssissa

9.30 Koulutuksen aloitus/ Tiina Salmio, ohjelmapäällikkö, lasten osallisuus ja mediakasvatus, Plan Suomi säätiö ja Mari Jalkanen, museolehtori, Kulttuuriyksikkö TAITE, Elina Eerola, museolehtori, Postimuseo.

10.00 VTS-metodin esittely ja keskustelu/ Mari Jalkanen

11.30 Omakustanteinen lounas museoravintola Valssissa

12.15 YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja VTS/ Tiina Salmio

13.00 VTS-keskustelut (4 hlö ryhmissä), tutustuminen näyttelyyn harjoitteiden kautta

15.00 Kahvitarjoilu museoravintola Valssissa

15.15 Liikkeelle! – Uuteen kotiin -näyttelypaketin esittely ja käytännöt

 

Materiaali: Jokainen osallistuja saa mukaansa media- ja taidekasvatusjulkaisun, joka koostuu asiantuntija-artikkeleista ja kattavasta tehtäväosiosta. Julkaisu on rahoitettu ulkoasiainministeriön varoin, ja koulutus on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa taide- ja mediakasvatushanketta

Ilmoittautumiset 31.8. mennessä: https://www.webropolsurveys.com/S/905553A57741F1C0.par

Lisätietoja Anna-Kaisa Hiedanniemi anna-kaisa.hiedanniemi(at)plan.fi

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s