Siirtolaisuuden käsittelyyn vinkki eri kouluasteille

Tästä linkistä löydät Siirtolaisuusinstituutin todella monipuoliset power point -esitykset (yläkoulu, lukio) teemoista: Siirtolaisuuden historia Suomessa, Eurooppalainen maahanmuuttopolitiikka sekä Euroopan unioni ja vapaa liikuvuus. Mukana myös ihmisten tarinoita ja pohdintakysymyksiä sekä peli.

Esikoululaisille ja alakoululaisille Kalle vaarin-interaktiivinen tarina.
Kalle-vaari Amerikassa on tarina Jennistä, joka kohtaa koulussa toisesta maasta muuttaneen oppilaan. Jenni ei ymmärrä uuden oppilaan kieltä. Jenni on neuvoton ja hän kysyykin vaariltaan neuvoa. Kalle-vaari ryhtyy muistelemaan omia siirtolaisuuskokemuksiaan Amerikassa. hänkin oli ollut ummikko-oppilas koulussa, kunnes Ruotsista muuttanut Emmi oli hänet ”pelastanut”.

Interaktiivisessa lastenkirjassa yhdistyvät fakta ja fiktio. Autenttinen kuva-aineisto yhdistyy kuvitteelliseen tarinaan ja piirroshahmoihin. Keskeistä on tarinan viesti nykypäivään. Viesti on sekä kantasuomalaisille, että tänne muuttaneille: siirtolaisuus on aina ollut ja on edelleen luonnollinen osa suomalaisten elämää.

Tarinan keskeinen opetuksellinen tavoite on siirtolaisuuteen liittyvien teemojen ja ilmiöiden tuominen tutuksi. Tärkeää on myös toisen – so. maahanmuuttajan – asemaan eläytyminen. Menneen ajan ja nykypäivän siirtolaisuuden samankaltaisuuksia avaaminen on opetuspaketin keskeisiä tehtäviä.

Tampereen Maailmankoulusta löytyy alakoululaisille myös Kalle vaarin-matkalaukku, jonka voi lainata omalle luokalle kuukaudeksi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s