Ilmiöpohjainen oppiminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Uuden OPSin myötä ilmiöpohjainen oppiminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet ovat tulleet tarkastelun kohteeksi. Monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa oppilas tutustuu johonkin ilmiöön eheyttävien oppimiskokonaisuuksien kautta. Oppimiskokonaisuudet on rakennettu eri oppiaineiden yhteistyönä. Oppimiskokonaisuuden tavoitteena on laajentaa oppilaan perspektiiviä sekä syventää asian ymmärtämistä.

Muutokset tuovat tulleessaan aina mahtavan mahdollisuuden kehittää opetusta, mutta tietenkin myös haasteita uusien kokonaisuuksien rakentamisessa. Paljon keskustelua on herättänyt kysymys, että millä ajalla uutta tehdään ja miten eri aineiden opettajat saadaan yhteistyöhön, jottei ilmiökokonaisuuksista tulisi teennäisiä ja päälleliimattuja yritelmiä yhdistellä eri oppiaineita tietyn teeman ympärille?

Tässä vinkkinä yksi lähtökohta, miten eri oppiaineet ja eri opiskelumenetelmät sopivat vesi-ilmiön opiskeluun monialaisena oppimiskokonaisuutena. Ajatusta voi lähteä muokkaamaan ja kehittämään koulun opettajien omien vahvuusalueiden ja mielenkiinnon kohteiden kautta eteenpäin.

Mindmapin keskellä on tutkittava ilmiö eli vesi. Siitä lähtee ajatusviivoja eri näkökulmiin, joista vettä voi tarkastella. Näkökulmien ympärillä on oppiaineita, joiden tunneille näkökulmat sopivat OPSin sisältöjen näkökulmasta erinomaisesti. Tähti-kuvioissa on toiminnallisia menetelmiä, joilla opetusta on luontevaa toteuttaa.

Tällaisessa monialaisessa oppimiskokonaisuudessa toteutetaan sekä uuden OPSin sisältöjä, taitotavoitteita, toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavia periaatteita että arvopohjaa. Tietojen oppimisen lisäksi taitojen ja asenteiden merkitys korostuu, mikä on myös uuden OPSin kantava ajatus. Jos kokonaisuuteen haluaa lisätä vielä tvt-taitojen opetusta, niin eikun digitarinaa tai videota tekemään. Toivottavasti tästä on koulunne uuden OPSin suunnittelussa hyötyä ja iloa!Tästä linkistä saat kuvan suuremmaksi ja tulostettavaksi.
Vesi ilmiönä

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s