Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20.11

Lapsen oikeudet koskevat kaikkia alle 18-vuotiaita!

Lapsen oikeuksien päivän vietto
Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20.11. Lapsen oikeuksien sopimus on lapsia koskeva ihmisoikeuksien sopimus, joka sisältää neljä pääperiaatetta:
  1. Syrjimättömyyden (artikla 2)
  2. Lapsen edun huomioimisen (artikla 3)
  3. Oikeuden elämään ja kehittymiseen (artikla 6)
  4. Lapsen näkemysten kunnioittamisen (artikla 12)
Ryhmän oma lapsen oikeuksien juliste
Lapsen oikeudet koskettavat kaikkia lapsia, joten päivää voi juhlistaa esimerkiksi tekemällä päiväkotiryhmän kanssa oman lapsen oikeuksien julisteen.
Julisteen tarkoituksena on käsitellä lapsen oikeuksia päiväkotiryhmässä. Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi julisteen tekeminen painottaa lasten osallisuutta. Lapset voivat itse ideoida ja toteuttaa julisteen sisältöä ja muotoa. Lapset voivat esimerkiksi kertoa, ottaa kuvia ja olla kuvassa, piirtää, dramatisoida tai kirjoittaa lapsen oikeuksista päiväkodissa. Aihe on hyvin laaja, ja yksi keino lähestyä aihetta on pilkkoa asiaa pienempiin osiin ja käsitellä sitä päiväkodin arjen kautta:
2. Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle. Lasta ei saa syrjiä hänen tai hänen vanhempiensa ulkonäön,alkuperän, mielipiteiden tai muiden ominaisuuksien vuoksi.
24. Lapsella on oikeus elää mahdollisimman terveenä ja saada tarvittaessa hoitoa.
31. Lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään.
Lapsen oikeus lepoon: Lapset kertovat päiväkodin lepohetkestä omin sanoin.
Lapsen oikeus leikkiin: Lapset kertovat leikeistään.
Lapsen oikeus kulttuurielämään: Lapset kertovat mm. taiteesta tai erilaisista mediasisällöistä.
Lasta ei saa syrjiä: Lapset voivat kertoa esim. kaveruudesta tai yksinäisyydestä.
Lapsella on oikeus elää mahdollisimman terveenä: Lapset kertovat terveydestä, esim. ruokailutilanne tai sairastelu.
Nämä kaikki ovat vain esimerkkejä ja saatatte löytää aivan toisenlaisia tapoja käsitellä lapsen oikeuksien sopimusta! Julisteen voi tehdä suurelle paperille, tai se voi olla vaikkapa seinälle koottu sommitelma lasten tuotoksista. Julisteeseen voi merkitä, mistä oikeudesta on milloinkin kyse.
Ennen julisteen tekemistä lasten kanssa voi pohtia, mitä oikeus tarkoittaa sekä kertoa lapsen oikeuksien päivästä ja lapsen oikeuksista. Avoimet kysymykset ja vaihtoehtoiset menetelmät auttavat lasta löytämään omanlaisensa väylän kertoa asioista, ja toisaalta lapsi voi rohkaistua kokeilemaan uudenlaisia menetelmiä ilmaista itseään. Julisteen tekeminen on suunnattu kaikille päiväkodin lapsille, joten myös pienimpien kanssa kannattaa tarttua hommaan!
Lapsen oikeudet ovat läsnä jatkuvasti päiväkodin arjessa. Arkea dokumentoidaan päiväkodeissa monin keinoin ja tämä juliste on siihen yksi työväline. Myös julisteen teon prosessia voi dokumentoida! Julisteen tekemiseen voi syventyä haluamallaan tavalla; julisteen tekemiseen voi käyttää pienen hetken (esim. lasten kädenjäljet paperilla tai muutama valokuva) tai oikeuksia voi käsitellä laajemmin erilaisin menetelmin.
Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiseen päivään, joten aiheeseen voi syventyä muutenkin kuin vain Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. ja myös itse julisteen voi tehdä muulloinkin! Julisteita voidaan tehdä päiväkotiryhmässä monta, esim. pienryhmissä.
Maailmankoulun Lapsen oikeuksien päivä -sivuilta löydät teemaan liittyviä nettilinkkejä. http://www.maailmankoulu.fi/node/506
Sivuilta löytyy muun muassa toiminnallisia tehtäviä, jotka ovat apuna aiheeseen johdattelussa ja syventymisessä (esim. Lapsen oikeudet toiminnallisesti varhaiskasvatuksessa). Ideoita osallisuuden toteuttamiseen löydät lisää Lapsen ääni – tarina minulta -oppaasta. Tulostakaa myös lapsen oikeuksien sopimus esille vanhempien nähtäväksi!
Tampereen Maailmankoululla on myös lainattavana Lapsen oikeudet -laukku! Sen kuvaus sekä lainausohjeet löytyvät täältä http://www.maailmankoulu.fi/node/581
Oppimisen iloa lapsen oikeuksien parissa!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s