Vinkkipaketti kahden 75 min oppitunnin pitämiseen normeistä ja normikriittisyydestä sosiaalipsykologiaan.
1.Tunti aloitetaan tehtävällä Ota lehti ja katso: ketkä näkyvät kuvissa? Kesto n. 30 min.
Opiskelijat jaetaan noin neljän hengen ryhmiin. Jokaiselle ryhmälle annetaan muutamia päivälehtia. Opiskelijat etsivät lehdistä kuvia seuraavista henkilöistä (opettaja voi muokata listaa) ja kirjaavat erilliselle papaerille tukkimiehen kirjanpidolla, kuinka monta kuvaa kustakin henkilöstä löydettiin:
Suomalainen feminiininen tyttö
Keski-ikäinen maskuliininen mies
Henkilö, jolla on näkyvä vamma
Nuori muslimi, joka näyttää iloiselta
Ei-valkoinen homomies
Heteromies, jolla on korkea yhteiskunnallinen asema
Vanhempi tummaihoinen nainen
Maahanmuuttajataustainen nuori
Kun lehdet on tutkittu, käydään tehtävää läpi seuraavilla kysymyksillä:
Ketkä löytyivät ensimmäisenä? Miksi?
Keitä oli vaikea löytää? Miksi?
Pääsevätkö kuvatut henkilöt ääneen jutussa vai olivatko he vain kuvitusta?
Minkä teemojen yhteydessä ihmisiä kuvattiin?
Miten kuvia tulkittiin? Miten on mahdollista tietää, onko joku hetero vai homo? Mikä on feminiinistä ja maskuliinista? Kuka on suomalainen ja kuka maahanmuuttajataustainen? Miten eri ryhmiä kuvataan?
Voitte tutkia myös oppikirjoja.
Tehtävä löytyy kokonaisuudessa Normit nurin-oppaan sivulta 49. Materiaalin taustalla on Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf:n, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKIn, Suomen Lukiolaisten Liiton sekä Setan yhteinen hanke Normit nurin.
2. Seuraavaksi tehdään etuoikeuskävely. Kesto n. 40 min.
Etuoikeuskävelyä varten tarvitaan tila, jossa opiskelijat mahtuvat kävelemään eteenpäin. Jokainen opiskelija menee seisomaan riviin takaseinän viereen ja saa opettajalta roolin. (Opettaja on tehnyt roolilaput etukäteen, valmiita voi muokata ryhmän ja tilanteen mukaan). Jokainen opiskelija lukee hiljaa itsekseen roolilapun ja pohtii, millaista olisi roolin mukainen elämä. Sitten opettaja lukee väittämiä ja opiskelija liikkuu eteenpäin pienen askeleen, mikäli väite sopii hänen rooliinsa. Kun väitteet on luettu, opsikelijat ovat todennäköisesti tilassa hyvin eri kohdissa eli toisten etuoikeus ja toisten heikommat lähtökohdat tulevat esille. Tätä puretaan opettajajohtoisesti käsittelykysymyksillä.
Harjoitus on loistava empatiaharjoitteluun, stereotypioiden, ennakkoluulojen ja normien pohtimiseen sekä yhteiskunnallisen yhdenvertaisuuden/epätasa-arvon esilletuomiseen.
Tarkat ohjeet, roolilaput, väitteet ja käsittelykysymykset Plan Globaalikoulun materiaalissa Vihapuheesta dialogiin s. 20.
3. Oman identiteetin pohdinta. Piirretään omat ääriviivat paperille. Kirjoitetaan omien ääriviivojen sisälle omaa identiteettiä muodostavia ominaisuuksia. Kesto n. 20 min.
Pohditaan tämän jälkeen yhdessä, mitkä osat identiteetissä ovat valittavissa olevia. Pohditaan myös sitä, että miksi toinen ihminen henkilö helposti leimataan jonkun yhden näkyvän piirteen perusteella, mutta oma itse hahmotetaan moninaisena.
4. Katsotaan Chimamanda Ngozi Adichien Ted talk-puhe The danger of a single story (n. 20 min). Tekstitykset saatavilla suomeksi.
Video kertoo koskettavasti skeemojen rakentumisesta, ennakkoluuloista ja perspektiivin laajentamisen tärkeydestä.
5. Normipyöritys-peli. Katso tarkemmat ohjeet ja tulosta materiaalit Setan sivuilta.