Maailmankoulun vinkkejä viikon toteutukseen yläkouluihin ja lukioihin
Maailmankoulun vinkit viikon toteutukseen löydät täältä.
RASISMI
Rasisminvastaisella viikolla edistetään syrjimättömyyttä, antirasismia, yhdenvertaisuutta ja moninaisuutta. YK:n rasisminvastaista päivää vietetään 21.3. Tuona päivänä vuonna 1960 poliisi avasi tulen ja tappoi 69 rauhanomaisen mielenosoituksen osanottajaa Sharpevillessa, Etelä-Afrikassa. Vuonna 1966 YK:n yleiskokous julisti päivän kansainväliseksi rotusyrjinnän vastaiseksi päiväksi.
Rasismi voi näyttäytyä esimerkiksi yksilöiden ja ryhmien välisenä tahallisena ja tietoisena tekona tai tahattomana ennakkoluuloihin ja pelkoihin perustuvana rodullistavana käytöksenä. Ulkonäön perusteella saatetaan olettaa, miten toinen käyttäytyy, minkälainen on hänen kulttuurinsa tai uskontonsa. Ihmiset, joita ulkoisten ominaisuuksien perusteella altistetaan ulkopuolelta tuleville oletuksille, kohtaavat rasismia. Kun toisista ihmisistä tehdyissä stereotypioissa painottuvat kielteiset ominaisuudet, johtavat ne helposti ennakkoluuloiseen asenteeseen, jota tietämättömyys vielä voimistaa. Syrjinnän perusteena voivat lisäksi olla esimerkiksi sukupuoli, ikä, seksuaalinen suuntautuminen tai muunsukupuolisuus.
Rasismi voi näyttäytyä myös rakenteissa, kuten työelämässä, koulutuksessa, palveluissa olevina syrjivinä toimintatapoina ja prosesseina. Näissä tapauksissa organisaatiot, yritykset laitokset ja virastot syrjivät joko välittömästi tai välillisesti tiettyjä ihmisryhmiä.
Rasismin laajuuden ja vakavuuden hahmottavat parhaiten henkilöt, joihin rasismi kohdistuu. Rasismin yleisyydestä kertovat myös monet tutkimukset. Rasismi voi ilmetä vihapuheena, syrjintänä, väkivaltana tai näennäisen neutraaleina käytäntöinä, jotka tosiasiassa sulkevat ulos osan ihmisistä. Syrjintätapauksia ja viharikoksia ei tule nähdä pelkästään yksittäisinä tapauksina, vaan on tunnistettava niiden taustalla oleva rakenteellinen syrjintä ja rasismi.
VIHAPUHE
- Rakentaa kuvaa meistä ja heistä.
- Antaa stereotyyppisen kuvan jostain ihmisryhmästä.
- On loukkaavaa, uhkaavaa ja pyrkii hiljentämään kohteena olevan henkilön.
- Voi olla väkivaltaista tai rauhallisesti argumentoitua.
- Uhkaa kohteen ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia.
- Vihapuhuja on usein anonyymi.
- Vihapuhuja vetoaa sananvapauteen tai puolustautuu viestineensä ”läpällä”.
Maailmankoulun vinkit viikon toteutukseen löydät täältä.
Hyvää rasisminvastaista viikkoa!
Lämpimin yhteistyöterveisin;
Tarja-Kaarina Lääperi
opettaja, globaali kestävä elämäntapa Tampereen Maailmankoulu tarja.laaperi@tampere.fi
Heidi Meltovuo
lukioiden globaalikasvatuksen yhteysopettaja heidi.meltovuo@tampere.fi